teisipäev, veebruar 14, 2006

Jay Dee 1974 - 2006


Räpimaailma on tabanud kurvastav uudis. Nimel on meie seast reede hommikul lahkunud oma kolmekümne teisel eluaastal üks räpimaailma säravamaid produtsente,
Jay Dee ehk J Dilla. Dilla, kodanikunimega James Yancey, kes tähistas teisipäeval oma kolmekümne teist sünnipäeva uue albumiga "Donuts", suri reedel pikaajalise verehaiguse tõttu. Dilla oli alustanud oma produktsioonikarjääri A Tribe Called Questi ridades, tehes kõrvalt neid ka sellistele artistidele nagu Busta Rhymes, De La Soul jne.

Samuti asutas ta aastal 1988 oma vanade kolledživendadega kollektiivi Slum Village, kust lahkus veidi peale nende esimest plaati. Siiski jäid nad sõpradeks ja Dilla tegi neile jätkuvalt produktsioone. Dilla saavutas laiema tuntuse räpparina aastal 2001, kui ilmus tema lugu "Fuck The Police" albumilt "Welcome 2 Detroit". Aastal 2003 liitus ta maailmakuulsa indie-labeliga "Stones Throw" ning võttis oma artistinimeks
J Dilla. Järgnesid koostööprojektid Madlibi, Oh No, Kanye Westi, Commoni, Medaphoari ja veel loendamatu hulga staaridega, sealhulgas ka Janet Jacksoniga. Siiski hoidis mees väga tugevalt oma undergroundi põhimõtteid.

Dilla pälvis oma tuntuse peamiselt teadjama kontingendi seas, eelistades alati jääda tahaplaanile. Ta ei teinud projekte tähelepanu ja rikkuse pärast, talle lihtsalt meeldis biite teha. Mistõttu lukustas end mees vahel päevadeks oma keldrisse ja unustas sealjuures isegi süüa. Ta elas oma muusikale.

Aastal 2003 lõid tema terviseprobleemid teravamalt esile ja ta oli sunnitud veetma ka paar kuud reaalselt haiglas. Hoolitsevad sõbrad tõid talle lihtsamat tehnikat, grammofone ja puldi, et mees saaks ka haiglas produtseerida. Järgneva paari aasta jooksul käis mees pidevalt haiglate vahet. Oma viimased laivid möödunud aasta detsembris andis härrasmees ratastoolis, mispuhul peeti targemaks tuua ettekäändeks probleeme põlvedega. Pressiteate järgi sai mehele saatuslikuks ravimatu verehaigus, samuti diagnoositi tal
lupus - sündroom, mille puhul organismi oma kaitsemehhanismid ja antikehad võivad rünnata organismi rakke. Loe lähemalt.

Avalik hüvastijätmine toimub Kalifornias, Forest Lawni surnuaias 14. veebruari öösel kell pool kaks Eesti aja järgi. Kell seitse hommikul järgneb kinnine tseremoonia.

Siiski on lugupeetud härrasmehelt veel ka kõrgemalt poolelt tulekul hulganisti projekte - "The Shining" (BBE) ja "Jay Love Japan" (Operation Unknown), mis on praeguseks hetkeks juba lõpetatud. Samuti on veel avaldamata koostööprojekte artistidega Madlib, Busta Rhymes, Ghostface Killah, A.G., Visionaries, Truth Hurts, Phat Kat, MF Doom, Skillz ja Frank N Dank.

Tasuta muusikast rääkides, saab tema uusimalt plaadilt pala Airworks. Ja samuti kuulamiseks veel neli rada tema Myspace'i lehel.

Loe lisaks: Hiphop.ee, Ehh.ee, Stones Throw, Detroit Free Press.

1 kommentaar:

ull ütles ...

sa teed iga teema jaoks uue blogi?